Visdomstænder

Hvad er visdomstænder?

Visdomstænder er et levn fra fortiden, som ikke har nogen egentlig funktion hos det moderne menneske. Menneskets kæbe er evolutionært set blevet mindre, og derfor er der ikke plads til visdomstænderne, som af den grund ofte bliver liggende gemt i kæben. Der er dog ikke noget unormalt ved visdomstænder, de er helt normale dele af det menneskelige tandsæt, og hvis de alle bryder frem, vil der være fire styks – to i overmunden og to i undermunden. Det er dog langt fra hos alle at tænderne bryder frem, men når de gør, er de ofte skyld i smerte og komplikationer, hvilket er grunden til at man oftest vælger at fjerne dem.

HVORNÅR FÅR MAN VISDOMSTÆNDER?

Der er en grund til at tænderne hedder visdomstænder, de bryder nemlig først frem når man er omkring 20 år gammel, og altså er blevet et vist, voksent menneske. Hvis du er en vis alder, og hvis du har vedvarende smerter i kæben, er der stor risiko for, at du har frembrydende visdomstænder. Da kæben er for lille til disse tænder, kommer det ikke som noget chok, at man vil opleve et stort pres, som vil resultere i smerter og ømhed.

Døjer du med smerte i en visdomstand? Vi står klar til at hjælpe dig.

SKAL VISDOMSTÆNDER FJERNES?

En usynlig visdomstand kan ligge i kæben i lang tid, uden at give smerter eller problemer, men det er en god idé jævnligt at få tjekket sine tænder hos tandlægen, så de kan kontrollere, om den er på vej til at bryde frem, og om den eventuelt skal fjernes, så man undgår komplikationer. Hvis visdomstanden skal fjernes, kan det foregå på to måder: Hvis tanden er brudt frem, kan den trækkes ud forholdsvis hurtigt, men hvis den stadig ligger gemt, skal den opereres ud. Under en operation er det nødvendigt at åbne tandkødet med et snit, dele tanden i flere stykker, og forsigtigt trække disse stykker ud. Når det hele er overstået, lukkes snittet med et par sting, og så skal såret bare have lov til at hele. Begge behandlinger foregår selvfølgelig under lokalbedøvelse, så du ikke føler nogen smerte.

EFTER OPERATIONEN

De fleste vil få ondt i kæben efter indgrebet, og det vil ofte være nødvendigt med smertestillende medicin, men efter en uge burde alt igen være som normalt. I ugen efter operationen er det vigtigt at man holder sig i ro, og tygger sin mad i den modsatte side af indgrebet, så man undgår at såret går op.

Sådan undgår du syreskader

Sådan undgår du syreskader

Hvad er syreskader? Syreskader opstår, når dine tænder udsættes for direkte kontakt med syre. Syre fra mad, drikkevarer samt fra maven ætser dine tænder ved at opløse den yderste del af tændernes emalje. Syreskader opstår oftest ved, at du drikker eller spiser...

Sådan børster du dine tænder korrekt og effektivt

Sådan børster du dine tænder korrekt og effektivt

DERFOR ER DET VIGTIGT AT BØRSTE TÆNDER De fleste har fine, hvide tænder i deres ungdom, og tænker i den periode derfor ikke så meget på, hvor vigtig korrekt tandbørstning egentlig er. Men som tiden går, bliver tænderne ofte gule og usunde, især hvis man ikke børster...

Vink farvel til søvnapnø

Vink farvel til søvnapnø

Hvad er søvnapnø? Søvnapnø er en meget udbredt lidelse i Danmark, der udover at ødelægge nattesøvnen for personen med søvnproblemer, samt deres bedre halvdel ved siden af dem i sengen, også er utrolig skadeligt for helbredet. Man skelner mellem to former for søvnapnø,...

+(45) 45 87 12 26

Bestil tid

Bestil tid

Ny patient