Sådan undgår du syreskader

Hvad er syreskader?

Syreskader opstår, når dine tænder udsættes for direkte kontakt med syre. Syre fra mad, drikkevarer samt fra maven ætser dine tænder ved at opløse den yderste del af tændernes emalje. Syreskader opstår oftest ved, at du drikker eller spiser syreholdige produkter såsom juice, sodavand, energidrik, saftevand, vin, cider samt syrligt slik eller frugt.

Syren fra ovennævnte mad- og drikkevarer vil nedbryde tændernes yderste emalje, når det kommer i kontakt med tænderne. Den værste synder er imidlertid syreholdige læskedrikke, da der er fare for, at dine tænderne kommer til at ligge i et konstant syrebad, såfremt drikken indtages ved små slurke over en længere periode.

Syreskader kan dog også forekomme som konsekvens af andet end udelukkende indtag af mad- og drikkevarer. Hvis du ofte får sure opstød, er der også stor sandsynlighed for, at dine tænder bliver skadet. Mavesyre ætser nemlig voldsomt, og hyppig direkte kontakt med tænderne øger risikoen for syreskader markant.

Hvor mange har syreskader?

Undersøgelser viser, at cirka hver sjette teenager har syreskader – eller erosioner, som det kaldes på fagsprog. For voksne ser mange tandlæger ligeså en stigende tendens til, at flere får syreskader. Vi vil i denne artikel søge at gøre dig klogere på, hvordan syreskader opstår samt rådgive til, hvordan du kan forebygge sådanne skader.

Hvordan ved man, om man har syreskader?

De første tegn på syreskader er, at du føler isninger i tænderne, når du spiser eller drikker noget enten koldt eller varmt. Disse isninger skyldes, at tandens nerve blotlægges ved syrens kontinuerlige nedbrydning af den omkringliggende emalje. Senere vil du måske opleve, at små tandstykker kan brække af, samt at dine tænder ser slidte og misfarvede ud.

Hvordan undgår man syreskader?

Du kan selv foretage med en række forebyggende tiltag, der kan minimerer din risiko for at få syreskader. Vi anbefaler blandt andet, at du:

  • Begrænser dit indtag af læskedrikke.
  • Drikker læskedrik med et sugerør, så tænderne ikke er i direkte kontakt med syren.
  • Drikker læskedrikken hurtigt og ikke i små slurk over en længere periode.
  • Skylder munden med mælk eller vand, efter du har indtaget syreholdige mad- og drikkevarer.

Vi anbefaler desuden, at du taler med din tandlæge, hvis du har mistanke om, at du er ved at få syreskader på tænderne, eller hvis du blot ønsker at vide mere. Hos Tandlægerne på Lyngby Torv står vi altid klar til at yde kompetent og professionel rådgivning om syreskader. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har uddybende spørgsmål eller behov for fastlæggelse af et behandlingsforløb.

Få gode råd til at overkomme din tandlægeskræk

Få gode råd til at overkomme din tandlægeskræk

Hvad er tandlægeskræk? Står du med en ubehagelig følelse ved tanken om dit næste tandlægebesøg? Du er bestemt ikke den eneste. Tandlægeskræk er en almindelig følelse, der kan variere fra let nervøsitet til en dyb, lammende frygt. I mange tilfælde kan bekymringerne...

God mundhygiejne

God mundhygiejne

– En afgørende faktor for din langsigtede sundhed God mundhygiejne er fundamentet for et sundt smil og en sund krop. Det handler ikke kun om at børste tænderne - god mundhygiejne dækker over alt fra daglig tandbørstning, brug af tandtråd, til regelmæssige besøg hos...

Visdomstænder

Visdomstænder

Hvad er visdomstænder? Visdomstænder er et levn fra fortiden, som ikke har nogen egentlig funktion hos det moderne menneske. Menneskets kæbe er evolutionært set blevet mindre, og derfor er der ikke plads til visdomstænderne, som af den grund ofte bliver liggende gemt...

+(45) 45 87 12 26

Bestil tid

Bestil tid

Ny patient