Parodontose

Tandkødsbetændelse (paradontitis)

– Når bakterierne får frit spil

Hvad skal man gøre, hvis man har fået parodontitis?

Parodontitis, tidligere kendt som paradentose, er tandkødsbetændelse, der kan have alvorlige konsekvenser for din munds, og resten af din krops sundhed, hvis det ikke behandles rettidigt. Tilstanden opstår, når bakterierne i plak og tandsten ophobes langs tandkødet og forårsager betændelse, der gradvist nedbryder det væv, der holder dine tænder på plads. Manglende eller dårlig mundhygiejne og bakterier, der sidder uberørte på tandoverfladen, kan forårsage tandkødsbetændelse, som på længere sigt kan medføre parodontitis.

Hvordan opstår parodontitis?

Det begynder med dårlig mundhygiejne, men det kan også være påvirket af genetik, rygning, hormonelle ændringer og visse medicinske tilstande. Tidlige advarselsskilte omfatter blødning ved tandbørstning, hævet tandkød og dårlig ånde. Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt at søge professionel tandpleje med det samme. Følgerne fra parodontitis kan variere fra lidt ubehag i munden til de langt værre tilfælde, hvor man kan miste tænderne.

Behandling af parodontitis

Når parodontitis er diagnosticeret, er der flere behandlingsmuligheder til rådighed for at standse sygdommens progression og genoprette tandkødets sundhed. En af de mest almindelige behandlinger er tandrensning eller rodplanering, hvor tandlægen fjerner plak og tandsten fra tandoverfladerne både over og under tandkødsranden. Det hjælper med at fjerne bakterierne og giver tandkødet mulighed for at hele.
I mere avancerede tilfælde kan kirurgi være nødvendig for at reparere beskadiget væv og genopbygge knoglen omkring tænderne. Det kan omfatte tandkødslommebehandling eller knogletransplantationer for at styrke støtten til tænderne.
 

Hvordan kan man undgå parodontitis i fremtiden?

Parodontitis kan ofte forebygges med en god mundhygiejnepraksis og regelmæssige tandlægebesøg. Børstning af tænderne mindst to gange om dagen med fluortandpasta og brug af tandtråd eller interdentalbørster til at fjerne plak og madrester mellem tænderne er helt essentielt for at forhindre ophobning af bakterier, der fører til tandkødsbetændelse.
Rygning er en af de største risikofaktorer for parodontitis, så hvis du ryger, bør du overveje at stoppe, hvis du i forvejen er i risiko for at udvikle parodontitis. Desuden kan en sund kost rig på frugt, grøntsager og fedtfattige proteiner bidrage til at opretholde stærke tænder og tandkød. Regelmæssige tandlægebesøg er også vigtige, da din tandlæge kan identificere og behandle tidlige tegn på tandkødsbetændelse, før de udvikler sig til parodontitis, og dermed starte behandlingen tidligt, så sygdommen ikke når at blive alt for fremskreden.

Søger du kvalificeret behandling af parodontitis?

Hos Tandlægerne Lyngby Torv 1 foretrækker vi at forebygge og behandle så tidligt som overhovedet muligt. Derfor anbefaler vi, at du ca. hver tredje eller fjerde måned, alt efter behov, får foretaget en rensning af dine tænder, alt efter din risiko for at udvikle parodontitis.
Hvis du oplever symptomer på parodontitis eller ønsker at lære mere om, hvordan du kan beskytte din munds sundhed, så kontakt os hos Tandlægerne Lyngby Torv i dag på telefon: 70 89 12 19 for en konsultation. Vores erfarne tandlæger og tandplejeteam er dedikerede til at hjælpe dig med at opretholde et sundt smil for livet.

Skriv til os

Udfyld kontaktformualeren eller ring til os hvis du har en forespørgsel. Som eksisterende patient kan du bestille din tid online hos os.

Kontaktformular

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

+(45) 45 87 12 26

Bestil tid

Bestil tid

Ny patient