Knækket tand – hvad gør du?
En knækket tand kan opstå pludseligt og føles både ubehageligt og smertefuldt. Uanset om skaden skyldes en ulykke eller svækket tandstruktur, er det vigtigt at reagere hurtigt for at undgå yderligere problemer.
Her kan du læse mere om, hvordan en tand kan knække, hvad du skal gøre, og hvordan vi kan hjælpe dig med at få dit smil tilbage.
Hvordan kan man knække en tand?
Tænderne er stærke, men de kan alligevel knække under forskellige omstændigheder. Det mest almindelige er at bide i noget hårdt, eksempelvis en kerne i maden eller et stykke hårdt slik. Et fald eller et slag mod ansigtet kan også forårsage en pludselig skade. Hvis du skærer tænder eller har en usund tyggefunktion, kan det med tiden slide på emaljen og øge risikoen for en knækket tand.
Hos Tandlægerne Lyngby Torv ser vi også tilfælde, hvor gamle fyldninger eller rodbehandlede tænder pludselig knækker. Her er tænderne i forvejen svækkede, og derfor er det ekstra vigtigt at gå til regelmæssige eftersyn for at forebygge overraskelser.
Hvordan føles en knækket tand?
En knækket tand kan føles på flere måder afhængigt af skadens omfang. Nogle mærker en skarp kant med tungen, mens andre oplever smerte, især hvis nerven er blottet. Hvis tanden er knækket dybt, kan det give isninger ved indtagelse af kolde eller varme drikke. I nogle tilfælde kan du opleve ubehag, når du tygger, hvilket kan skyldes en ustabil eller delvist knækket tand.
Hvordan repareres en knækket tand?
Behandlingen afhænger af, hvor alvorlig skaden er. Er det kun et mindre stykke, kan en plastfyldning være nok til at genopbygge tanden. Er skaden større, eller involverer den nerven, kan en rodbehandling være nødvendig, inden der sættes en krone på for at styrke tanden. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en porcelænsfacade eller en fuldkroning for at sikre et pænt og holdbart resultat.
I tilfælde, hvor tanden ikke kan reddes, kan en implantatløsning blive aktuel.
Hvad skal du være opmærksom på fremover?
Efter at have fået repareret en knækket tand, er det vigtigt at passe godt på tænderne. Sørg for at børste grundigt mindst to gange om dagen og bruge tandtråd eller mellemrumsbørster, så madrester ikke samler sig ved fyldninger eller kroner. Undgå så vidt muligt at bide i meget hårde genstande, og overvej at benytte en bideskinne, hvis du skærer tænder.
Regelmæssige eftersyn hos tandlægen er afgørende for at opdage små revner eller begyndende skader, før de udvikler sig. På den måde kan du fremover minimere risikoen for endnu en knækket tand og sikre, at din mund forbliver sund og velfungerende.
Kontakt os og læs mere om vores behandlinger
Hvis du har ønsker at komme i kontakt med os i forbindelse med en forespørgsel til behandlinger, kan du bruge vores kontaktformular nederst på siden.
Herefter vil vi kontakte dig, så vi kan gå i dialog om en mulig behandlingsplan.
Hvis du er eksisterende patient, kan du altid bestille tid online. Nedenfor finder du et overblik over vores behandlinger, hvor du kan læse mere om den enkelte behandlingsform.