Sådan børster du dine tænder korrekt og effektivt

DERFOR ER DET VIGTIGT AT BØRSTE TÆNDER

De fleste har fine, hvide tænder i deres ungdom, og tænker i den periode derfor ikke så meget på, hvor vigtig korrekt tandbørstning egentlig er. Men som tiden går, bliver tænderne ofte gule og usunde, især hvis man ikke børster tænder to gange om dagen som anbefalet. Hvis man ikke børster korrekt, bliver bakterier og madrester siddende i tænderne, hvilket fører til dannelse af syre, der efterhånden vil ætse tændernes overflade. Dårlig eller manglende tandbørstning kan føre til huller og paradentose, især hvis sukker jævnligt indgår i kosten. Dine tænder skal holde hele livet, og det er derfor vigtigt, at man kommer ind i en god rytme med at børste tænder grundigt hver dag. Dine fine, hvide tænder forbliver kun hvide hvis du overholder de regler og anbefalinger, som eksperterne har vedtaget. Et blændende tandsæt er værd at kæmpe for, så det er bare med at gribe tandbørsten og komme i gang!

DE VIGTIGSTE RÅD

 1. Det første og vigtigste råd er, at man skal sørge for at børste tænder to gange om dagen, ikke mindre, men heller ikke mere, da dette kan slide på tandhalsene.
 2. Tidspunktet for børstningen er ikke så vigtig, men det er dog en god idé, at gøre det til en vane at børste tænder morgen og aften.
 3. Når man børster skal man sørge for at nå rundt til alle tænder på de to minutter, som børstningen hest skal tage. Hvis man bruger en elektrisk tandbørste er der ofte en timer, der kan indstilles til at indikere når de to minutter er gået, og ellers kan man også vælge at tage tid på sin telefon, eller simpelthen tælle sekunderne i hovedet mens man børster.
 4. Pas på med ikke bare at skurre tandbørsten voldsomt frem og tilbage, da dette kan skade tænderne. Brug i stedet bløde bevægelser, og kør tandbørsten rundt i små cirkler. Ømt tandkød eller blod når man spytter tandpastaen ud er en klar indikator på, at man børster for voldsomt. Hårdere er ikke nødvendigvis bedre, når der skal børstes tænder!
 5. Brug altid den rette tandpasta. Små børn kan bruge såkaldt børnetandpasta, der har en mildere smag. Men når de bliver store nok til ikke at sluge tandpastaen, kan hele familien bruge den samme tandpasta. Det vigtige er blot, at tandpastaen indeholder fluor, og at denne får tid nok til at virke.

Det var tandlægens fem vigtigste råd til hvordan du bedst børster dine tænder og dermed undgår huller og tandsygdomme. Husk på, at jo flere i familien der overholder disse regler, jo lettere bliver de at overholde!

  Få gode råd til at overkomme din tandlægeskræk

  Få gode råd til at overkomme din tandlægeskræk

  Står du med en ubehagelig følelse ved tanken om dit næste tandlægebesøg? Du er bestemt ikke den eneste. Tandlægeskræk er en almindelig følelse, der kan variere fra let nervøsitet til en dyb, lammende frygt. I mange tilfælde kan bekymringerne eller angsten forbundet...

  God mundhygiejne

  God mundhygiejne

  God mundhygiejne er fundamentet for et sundt smil og en sund krop. Det handler ikke kun om at børste tænderne - god mundhygiejne dækker over alt fra daglig tandbørstning, brug af tandtråd, til regelmæssige besøg hos tandlægen....

  Visdomstænder

  Visdomstænder

  Hvad er visdomstænder? Visdomstænder er et levn fra fortiden, som ikke har nogen egentlig funktion hos det moderne menneske. Menneskets kæbe er evolutionært set blevet mindre, og derfor er der ikke plads til visdomstænderne, som af den grund ofte bliver liggende gemt...

  +(45) 45 87 12 26

  Bestil tid

  Bestil tid

  Ny patient