Sådan børster du dine tænder korrekt og effektivt

DERFOR ER DET VIGTIGT AT BØRSTE TÆNDER

De fleste har fine, hvide tænder i deres ungdom, og tænker i den periode derfor ikke så meget på, hvor vigtig korrekt tandbørstning egentlig er. Men som tiden går, bliver tænderne ofte gule og usunde, især hvis man ikke børster tænder to gange om dagen som anbefalet. Hvis man ikke børster korrekt, bliver bakterier og madrester siddende i tænderne, hvilket fører til dannelse af syre, der efterhånden vil ætse tændernes overflade. Dårlig eller manglende tandbørstning kan føre til huller og paradentose, især hvis sukker jævnligt indgår i kosten. Dine tænder skal holde hele livet, og det er derfor vigtigt, at man kommer ind i en god rytme med at børste tænder grundigt hver dag. Dine fine, hvide tænder forbliver kun hvide hvis du overholder de regler og anbefalinger, som eksperterne har vedtaget. Et blændende tandsæt er værd at kæmpe for, så det er bare med at gribe tandbørsten og komme i gang!

DE VIGTIGSTE RÅD

  1. Det første og vigtigste råd er, at man skal sørge for at børste tænder to gange om dagen, ikke mindre, men heller ikke mere, da dette kan slide på tandhalsene.
  2. Tidspunktet for børstningen er ikke så vigtig, men det er dog en god idé, at gøre det til en vane at børste tænder morgen og aften.
  3. Når man børster skal man sørge for at nå rundt til alle tænder på de to minutter, som børstningen hest skal tage. Hvis man bruger en elektrisk tandbørste er der ofte en timer, der kan indstilles til at indikere når de to minutter er gået, og ellers kan man også vælge at tage tid på sin telefon, eller simpelthen tælle sekunderne i hovedet mens man børster.
  4. Pas på med ikke bare at skurre tandbørsten voldsomt frem og tilbage, da dette kan skade tænderne. Brug i stedet bløde bevægelser, og kør tandbørsten rundt i små cirkler. Ømt tandkød eller blod når man spytter tandpastaen ud er en klar indikator på, at man børster for voldsomt. Hårdere er ikke nødvendigvis bedre, når der skal børstes tænder!
  5. Brug altid den rette tandpasta. Små børn kan bruge såkaldt børnetandpasta, der har en mildere smag. Men når de bliver store nok til ikke at sluge tandpastaen, kan hele familien bruge den samme tandpasta. Det vigtige er blot, at tandpastaen indeholder fluor, og at denne får tid nok til at virke.

Det var tandlægens fem vigtigste råd til hvordan du bedst børster dine tænder og dermed undgår huller og tandsygdomme. Husk på, at jo flere i familien der overholder disse regler, jo lettere bliver de at overholde!

Visdomstænder

Visdomstænder

Hvad er visdomstænder? Visdomstænder er et levn fra fortiden, som ikke har nogen egentlig funktion hos det moderne menneske. Menneskets kæbe er evolutionært set blevet mindre, og derfor er der ikke plads til visdomstænderne, som af den grund ofte bliver liggende gemt...

Sådan undgår du syreskader

Sådan undgår du syreskader

Hvad er syreskader? Syreskader opstår, når dine tænder udsættes for direkte kontakt med syre. Syre fra mad, drikkevarer samt fra maven ætser dine tænder ved at opløse den yderste del af tændernes emalje. Syreskader opstår oftest ved, at du drikker eller spiser...

Vink farvel til søvnapnø

Vink farvel til søvnapnø

Hvad er søvnapnø? Søvnapnø er en meget udbredt lidelse i Danmark, der udover at ødelægge nattesøvnen for personen med søvnproblemer, samt deres bedre halvdel ved siden af dem i sengen, også er utrolig skadeligt for helbredet. Man skelner mellem to former for søvnapnø,...

+(45) 45 87 12 26

Bestil tid

Bestil tid

Ny patient