Vink farvel til søvnapnø

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en meget udbredt lidelse i Danmark, der udover at ødelægge nattesøvnen for personen med søvnproblemer, samt deres bedre halvdel ved siden af dem i sengen, også er utrolig skadeligt for helbredet. Man skelner mellem to former for søvnapnø, nemlig obstruktiv og central søvnapnø, hvor obstruktiv dog er den mest normale form.

Hvorfor får man søvnapnø?

Søvnapnø opstår som resultat af forsnævrede dimensioner i ansigtsskelettet, fx en for kort eller for smal over- eller underkæbe eller skævheder i næseskillevæggen. Når man ligger ned og sover, bliver ens luftveje automatisk mindre, og når man derudover også lider af de ovennævnte forsnævringer, bliver vejrtrækningen betydeligt besværliggjort. Ved søvnapnø stoppes svælget flere gange i løbet af natten, hvilket fører til en pause i vejrtrækningen på helt op til et minut, inden man oplever et lille kvælningsanfald, der vækker sanserne, så der igen kan komme luft ned i lungerne. Søvnapnø er altså skyld i adskillige opvågninger i løbet af natten, der selvfølgelig forringer kvaliteten af søvnen. Folk med søvnapnø snorker desuden højlydt, særligt under de små kvælningsanfald, og derfor tærer søvnapnø også hårdt på dem, der sover ved siden af den, der lider af søvnapnø.

Hvordan ved man, om man lider af søvnapnø?

Det er ofte ægtefæller, der gør opmærksom på at deres mand eller kone lider af søvnapnø, da det er dem, der bliver generet mest af den højlydte snorken og gispen efter luft. Man kan dog også selv mærke det, ikke nødvendigvis om natten, men om dagen vil folk der lider af søvnapnø ofte være trætte, have hovedpine og virke irritable. Nogle vågner dog også fuldstændig op med få timers mellemrum, når de ikke kan få luft, hvilket gør at de befinder sig mindre i den vigtige dyb-søvn-fase end folk uden søvnapnø.

Hvad kan man gøre ved søvnapnø?

Hos Tandlægerne Lyngby Torv har vi stor erfaring med snorkeskinner, som behandling mod søvnapnø. Vi tager et aftryk af din over- og underkæbe samt dit bid, og fremstiller derefter en særlig skinne, som du vil få tydelige instruktioner i hvordan du skal bruge. Skinnen har utallige fordele i forhold til andre behandlinger: Den er lille, du kan have den med alle steder og så er den billig, så du kan komme til at sove ordentligt uden at ruinere dig selv fuldstændig.

Læs mere om snorkeskinner som behandling af søvnapnø hos Tandlægerne i Lyngby.

Få gode råd til at overkomme din tandlægeskræk

Få gode råd til at overkomme din tandlægeskræk

Står du med en ubehagelig følelse ved tanken om dit næste tandlægebesøg? Du er bestemt ikke den eneste. Tandlægeskræk er en almindelig følelse, der kan variere fra let nervøsitet til en dyb, lammende frygt. I mange tilfælde kan bekymringerne eller angsten forbundet...

God mundhygiejne

God mundhygiejne

God mundhygiejne er fundamentet for et sundt smil og en sund krop. Det handler ikke kun om at børste tænderne - god mundhygiejne dækker over alt fra daglig tandbørstning, brug af tandtråd, til regelmæssige besøg hos tandlægen....

Visdomstænder

Visdomstænder

Hvad er visdomstænder? Visdomstænder er et levn fra fortiden, som ikke har nogen egentlig funktion hos det moderne menneske. Menneskets kæbe er evolutionært set blevet mindre, og derfor er der ikke plads til visdomstænderne, som...

+(45) 45 87 12 26

Bestil tid

Bestil tid

Ny patient