Isninger i tænderne – sådan slipper du af med dem

Hvad er isninger i tænderne?

Mange kender det. De skarpe, jagende smerter dybt nede i tandroden, der kommer helt uventet, når man sætter tænderne i noget sødt, surt, varmt eller koldt. Isninger i tænderne er et udbredt fænomen blandt danskere, der heldigvis kun forekommer en gang i mellem og altså ikke er en konstant lidelse. Der er dog mange, der lider unødvendigt og søger behandling herfor.

Hvorfor får man isninger i tænderne?

Isningerne i tænderne skyldes ofte, at den inderste og yderst følsomme nerve (pulpa) i tanden blotlægges. Disse nerver beskyttes normalt af dentinen, hvorfra tusindvis af små dentilkanaler løber og fører direkte ind til nerverne. Hvis disse små dentilkanaler er blottede og pludselig udsættes for kulde, varme, surt eller sødt, stimuleres tandens nerver. Det er netop denne stimulans, der giver den isnende og jagende smerte i tandens rod.

Blottede dentilkanaler – og dermed også isninger i tænderne – kan være forårsaget af en række forskellige årsager, blandt andet:

  • At tandkødet har trukket sig tilbage og blotlægger tandhalsen. Dette kan enten ske på grund af alder, forkert tandbørstning eller tandkødsbetændelse.
  • Indtag af en stor mængde syreholdige drikke, der nedbryder tandens yderste emalje.
  • Et hul, eller hvis der er slået en flig af tanden.
  • Hvis tanden har udviklet en øget følsomhed grundet tandkødsbetændelse, caries eller grundet et slag.

Hvad end årsagen til dine isninger i tænderne er, er det vigtigt, at du lader dig undersøge af en tandlæge. Det er vigtigt at søge vejledning hos din tandlæge, så den rette årsag til netop dine isninger i tænderne kan kortlægges og eventuelt behandles.

Hvis der ikke er en direkte årsag, der kan spores tilbage til isningerne, vil en behandling oftest bestå i at vejlede patienten i en korrekt børsteteknik. Patienten vil yderligere lære, hvordan man opretholder en sund mundhygiejne og sørger for at rengøre tænderne med metoder, der går ud over en simpel tandbørstning.

Hos Tandlægerne på Lyngby Torv står vi altid klar til at hjælpe med at finde årsagerne til netop dine smerter samt udarbejde et effektivt behandlingsforløb, der kan lindre dine smerter eller ubehag. Du er altid velkommen til at kontakte klinikken for yderligere information og tidsbestilling.

Få gode råd til at overkomme din tandlægeskræk

Få gode råd til at overkomme din tandlægeskræk

Står du med en ubehagelig følelse ved tanken om dit næste tandlægebesøg? Du er bestemt ikke den eneste. Tandlægeskræk er en almindelig følelse, der kan variere fra let nervøsitet til en dyb, lammende frygt. I mange tilfælde kan bekymringerne eller angsten forbundet...

God mundhygiejne

God mundhygiejne

God mundhygiejne er fundamentet for et sundt smil og en sund krop. Det handler ikke kun om at børste tænderne - god mundhygiejne dækker over alt fra daglig tandbørstning, brug af tandtråd, til regelmæssige besøg hos tandlægen....

Visdomstænder

Visdomstænder

Hvad er visdomstænder? Visdomstænder er et levn fra fortiden, som ikke har nogen egentlig funktion hos det moderne menneske. Menneskets kæbe er evolutionært set blevet mindre, og derfor er der ikke plads til visdomstænderne, som af den grund ofte bliver liggende gemt...

+(45) 45 87 12 26

Bestil tid

Bestil tid

Ny patient